Er is veel verschillende hardloopkleding, maar waar moet je op letten? Om de marathon zo comfortabel mogelijk te lopen is de kwaliteit van je kleding het belangrijkst.
Veel (beginnende) marathonlopers kiezen er voor om het shirt dat ze krijgen bij de marathon expo te dragen. Je bent trots dat je het shirt hebt ontvangen en wil graag in dat shirt je marathon rennen. In de meeste, eigenlijk alle, gevallen is de kwaliteit van het shirt niet erg goed. Er wordt een goedkope polyester gebruikt, dit heeft de volgende nadelen:
Daarnaast lopen nog duizenden mensen in hetzelfde shirt. Voor je toechouwers langs de kant is het hierdoor lastiger om jou tussen de duizenden lopers uit te pikken. Daarnaast is het niet heel erg onderscheidend toch?
*Bij trainingen komt dit sporadisch voor omdat de afstand/ tijd dan een stuk korter is. Bij koud en nat weer is het verstandig ook aan je tepels te denken mannen!
Welke shirt je kiest tijdens de marathon hangt af van een aantal zaken:
Als het kouder is dan 10 graden, is het aan te raden om een sterk ademend en zweet afvoerend ondershirt zonder mouwen te dragen, dit is comfortabel en houdt je droog. Is het warmer dan 10 graden dan volstaat alleen een shirt (met of zonder mouwen). Zorg ervoor dat je bij de start niet teveel afkoelt, dit most je lichaam veel energie en die ga je onderweg nog genoeg nodig hebben.
Dat is uiteindelijk het belangrijkste natuurlijk!
Shirt zonder mouwen. Bij sommige mensen gaat dit nog wel eens irriteren aan de binnenkant van de bovenarm waar je huid het shirt raakt. Goede ventileren materialen zouden dit niet moeten hebben. Let er dan ook op de naden, als deze erg ruw aanvoelen kan dit ook gaan irriteren.
Shirt met korte mouwen. Als het warm is, let er dan extra op dat de warmte goed wordt afgevoerd. Veel mensen vinden het het prettigst om in een ''gewoon hardloopshirt'' te lopen. Als het een kwalitatief shirt is heeft dit ook de minste risico's op bloedende tepels of irritatie plekken.
Shirt met lange mouwen. Vooral als het iets kouder is heeft dit als grote voordeel dat je met de mouwen naar beneden weg kan kan, hierdoor blijf je in het begin warm genoeg, als je later warmer begint te worden kan je je mouwen omhoog doen.
Eén van de bovenstaande + een strak onder shirt. Als je lichaam goe dinstaat is om de warmte goed af te voeren kan dit een goede optie zijn.
Windstopper: vooral als het koud is, is dit een goede optie om te dragen. Mocht je het later warm krijgen, kan dan je het jasje om je middel binden of aan een van je supporters geven.
Kortom. Goed nadenken over comfortabele kleding op de wedstrijd dag is erg belangrijk. Vooral als je niet vaak zo lang en ver hebt gelopen is goede vocht regulerende kleding het meest comfortabel.
'' de Marathon is een hel en doet pijn, veel pijn maar het is de ultieme hardloopervaring. Dit ga ik zeker nog een x doen'' de auteur
Over deze site: